Corona: een nieuw hoofdstuk na 'Grote verwachtingen'

Waarde vriend,

Wie had dat ooit kunnen bedenken, het luchtledige waarin ons rondtollende bestaan nu opeens in belandde. Zo’n drie maanden geleden dacht ik dat we wel klaar waren met deze periode, dat jij en ik elkaar de hand konden drukken en dat we dan elk ons weegs konden gaan, ik naar mijn eigen tijd, jij een halve eeuw verder. Op mijn slapeloze momenten bekroop me, eerlijk gezegd, soms wel eens het zorgelijke gevoel dat dit hele boek eigenlijk alleen maar een voorspel beschreef – al had ik geen idee waarvan dit dan het voorspel zou kunnen zijn. Inmiddels weten we iets meer. Dit nagekomen verslag heb je dus nog van me tegoed.

Als een donderslag bij heldere hemel waren wij aan de beurt. Wij, de zondoorstoofde generaties van deze decennia, werden in het voorjaar van 2020 plotseling uit onze roes wakker geschopt en proefden voorzichtig het vergeten woord ‘noodlot’ op onze tong. We waren toch onsterfelijk? We hadden toch een afspraak, in dit zelfbewuste deel van de wereld, dat iedereen veilig was, en dat alles kon worden geregeld?

Een vrouw in Sarajevo vertelde me ooit over het begin van de Bosnische Burgeroorlog, hoe zij dat in 1992 als jong meisje had beleefd: „Ach,” zei ze, „mijn ouders, mijn grootouders, iedere generatie had wel een oorlog meegemaakt. Wij dachten simpelweg: oké, nu is het onze beurt.”

En nu bungelen we zelf.

Zo begint het nieuwe slothoofdstuk van Grote Verwachtingen. ‘Wat moest ik anders,’ zegt Geert Mak. ‘Alles culmineert in deze pandemie - met alle economisch, sociale en politieke gevolgen dan dien. Deze hele geschiedenis kunnen we nog lang niet overzien, maar je kunt er wel een aanzet toe geven.

’ Epiloog is apart uitgegeven en vanaf woensdag 10 juni verkrijgbaar. De opbrengst gaat naar de boekhandel. Bij aanschaf van Grote Verwachtingen wordt dit nieuwe Epiloog kosteloos meegeleverd.