Waarom 'Hoe God verdween uit Jorwert' op de longlist staat van de 250 beste geschiedenisboeken ...  Lees meer >

NIEUW VERSCHENEN: DE LEVENS VAN JAN SIX

Na zijn trektochten door Europa en de Verenigde Staten maakt Geert Mak voor zijn nieuwe boek De Levens van Jan Six een reis in de tijd. Vanaf de 17de eeuw tot nu volgt hij de bewoners van een statig herenhuis in Amsterdam. “De parallellen met het woelig 2016 vlogen op me af. We zijn opnieuw alles in vraag aan het stellen. De twijfel slaat toe en opeens wordt alles weer onzeker.” Een gesprek met Koen Vidal van De Morgen.

Het is nu ongeveer tien jaar geleden dat Geert Mak voor het eerst het statige herenhuis aan de Amstel 218 betrad; het huis van het geslacht Six, de bekende familie van kooplui, burgemeesters, kunstenaars en wetenschappers waarvan de wortels teruggaan tot de Gouden Eeuw. Echte Amsterdammers weten dat zich in dit grote pand een van de meest waardevolle kunstcollecties van het land bevindt. “Ik was die dag in een staat van opwinding”, zal Mak tijdens dit gesprek vertellen. “De portretten van Rembrandt, allerlei kostbare familiesnuisterijen, de magnifieke bibliotheek, meer dan veertig kamers! Maar ook de idee dat de huidige Sixen tijdens de maaltijd nog altijd hun mond afvegen met dezelfde damasten servetten van hun voorouders. Het was ook een plaats waar kinderen waren opgegroeid, mensen hadden geleefd en gestorven. Het huis had iets betoverend en dat had vooral te maken met de diepe continuïteit rondom deze familie, generatie na generatie.”

Mak was in die tijd drukdoende met de afwerking van zijn boek In Europa en zou daarna voor zijn Amerika-boek Reizen zonder John verschillende malen naar de States reizen. “Maar terug in Amsterdam passeerde ik vaak langs het Six-huis en telkens kwam die sensatie terug. Het huis en ik: we groeiden naar elkaar toe. Bovendien had ik na mijn reizen door Europa en de VS zin om nog eens een boek over Amsterdam te schrijven. Ik wilde weer eens wat vaste grond onder de voeten hebben en snakte naar een project om even uit te blazen. Begin 2013 hakte ik de knoop door: dit zou mijn nieuwe boek worden.”

Zodoende dook Mak in een familie-archief met duizenden brieven, documenten, notities en kattebelletjes. Om van dit papieren oerwoud een boek te maken, koos hij voor een eenvoudig concept: het geslacht Six noemde zijn oudste zonen bijna allemaal Jan. Een behoorlijk aantal van die Jannen waren gewiekste maar ook kunstminnende zakenlui, de meesten van hen namen ook hoge bestuursfuncties op. Latere telgen gooiden zich op de wetenschappen of werden directeur van biergigant Amstel. Het is deze reeks Jannen die Geert Mak voor zijn boek doorheen de tijden heeft gevolgd.

Lees volledig artikel