Aflevering 5, Amsterdam en de oorlog

Geert Mak neemt Sasja mee naar een bovenwoning aan het Merwedeplein in Amsterdam. Dit is het échte Anne Frank huis, het huis waar Anne Frank met haar familie woonde vóór het gezin moest onderduiken. Dit is het huis waar Anne haar dagboek krijgt en begint te schrijven. Zij was één van de 80.000 joden die tijdens de oorlog is weggevoerd.

Die groep van 80.000 vormde één tiende van de Amsterdamse bevolking. Maar 5.000 van hen zijn teruggekomen. Vervolgens wordt Sasja meegenomen naar de voormalige Joodse buurt in Amsterdam, rond het Waterlooplein en de Weesperstraat. Geert Mak staat stil bij de geschiedenis van de Weesperstraat tijdens de bezetting. De brede straat die nu gekenmerkt wordt door grote gebouwen, was vroeger vergelijkbaar met de Utrechtsestraat: smal en met zijstraatjes. Omdat de straat grotendeels door joden werd bewoond, kwam hij in de loop van de oorlog leeg te staan.

Toen de nood hoog werd, werden de leegstaande huizen door de Amsterdammers gesloopt om aan brandstof te komen. Na de oorlog zijn de puinhopen afgebroken en door nieuwbouw vervangen.

Sasja vluchtte voor de oorlog in Joegoslavië en vond de vrijheid in Nederland. Hij spreekt over burgerschap en identiteit.