In de ban van de krekel, in de ban van de mier

Verhalen brengen structuur in de chaos van de geschiedenis en van de politiek. Ze troosten, ze dragen lessen aan voor de toekomst, ze versterken een bepaalde orde, ze geven ons helden om ons aan op te trekken, schurken en verraders om weg te trappen.

De publieke opinie in Europa wordt, onbewust, voor een goed deel bepaald door  eeuwenoude verhalen – of liever gezegd: sprookjes. Drie sprongen er de laatste jaren uit. Het verhaal over de Krekel en de mier (ofwel: zuinigheid wint altijd). Het verhaal over Roodkapje en de wolf (ofwel: moet het altijd 1956 blijven?). En het verhaal over Hans Brinker en zijn vinger in de dijk (ofwel: de natuur getemd).  Geert Mak betoogt dat deze eeuwenoude sprookjes hun zeggingskracht langzamerhand verloren hebben. Sterker nog: dat ze in de 21ste eeuw wel eens bloedgevaarlijk kunnen zijn. 

In de ban van de krekel, in de ban van de mier is de eerste digitale longread die voortkomt uit de samenwerking tussen Atlas Contact en Fosfor. Het is ook voor het eerst dat een tekst van Geert Mak alleen in digitale vorm  verschijnt. De longread is verrijkt met een door Mak zelf ingesproken luisterboek en tekeningen van Wilbert van der Steen.

Geert Mak sprak In de ban van de krekel, in de ban van de mier uit als rede bij de toekenning van zijn  eredoctoraat aan Westfälischen Wilhelms-Universität Münster, op 11 december 2014. Onlangs werd bekend dat aan Geert Mak de Gouden Ganzenveer 2015 toegekend wordt.

In de ban van de krekel, in de ban van de mier. Over oude verhalen in een nieuw Europa door Geert Mak.  

Te koop als in in-app aankoop bij de Fosfor Longreads app (iOS en Android), als e-boek bij elke Nederlandse internet boekenwinkel en online via www.fosfor.nl