Nieuw verschenen: Wandel door de Amsterdamse geschiedenis met Geert Mak

Een kleine stadsgids
Wandelingen door het Amsterdam van Geert Mak
Daniël Schipper

In 1995 verscheen het inmiddels klassieke Een kleine geschiedenis van Amsterdam, waarin Geert Mak op zeer originele en toegankelijke wijze de geschiedenis van Amsterdam vertelt. Het unieke van zijn stijl is dat hij de historische gebeurtenissen bijna tastbaar weet te maken.

Op basis van de teksten van Geert Mak stelde Daniël Schipper een gids met elf wandelingen en één fietstocht samen, waarmee de geschiedenis van 1300 tot nu letterlijk kan worden nagelopen. Uniek voor gevorderde én beginnende Amsterdammers.

Bij elke plaats staan passende fragmenten uit Een kleine geschiedenis van Amsterdam. De gids is rijk geïllustreerd met nieuwe kaarten, historische illustraties en speciaal gemaakte foto's van fotograaf Xander Remkes.

In het voorjaar verschijnen bij Uitgeverij Atlas ook een Engelse, Franse en Duitse editie, zodat niet alleen de toerist in eigen stad maar ook de vele buitenlandse bezoekers van Amsterdam de geschiedenis van deze fantastische stad kunnen bewandelen.

Daniël Schipper is productontwerper en is werkzaam in Amsterdam. Hij ontwikkelde het concept van deze historische stadgids. Zijn speciale interesse voor architectuur spitst zich toe op stedelijke en landschappelijke ontwikkeling door de eeuwen heen.

Een kleine stadsgids
verschenen 20 november 2009
Paperback, 365 pagina's
Met kaarten en foto's van Xander Remkes
978 90 450 0550
Prijs: € 25,00. Bestellen.

21 november 2009


Uit de pers:
Een kleine geschiedenis van Amsterdam, de bestseller van Geert Mak uit 1995, heeft er een broertje bijgekregen: een wandelgids met de al even bescheiden naam: Een kleine stadgids. Nou ‘klein’: wat heet – alles bij elkaar toch 366 pagina’s. Geschreven door een andere stadskenner, Daniël Schipper en opgebouwd uit elf historische wandelingen en één fietstocht door de oude binnen-, buitenstad en ommelanden. Met kijkpunten, fragmenten uit historische bronnen, ooggetuigeverslagen en basisteksten van Geert Mak uit zijn Kleine Geschiedenis. Verhelderd door kleurige routekaarten, verlucht met veel historische plaatjes, kaarten en foto’s. En last but not least: smaakvol vorm gegeven.

Het bijzondere van deze stadsgids is dat hij thematisch is opgezet en onderweg alleen kijkpunten die in het thema passen beschrijft. Daniël heeft dus erg moeten schipperen en veel moeten weglaten – en da’s een kunst’, zo vertrouwde Geert Mak ons toe tijdens de presentatie van de gids op 12 november 2009. Ook voor de wandelaar speelt die ‘kunst van het weglaten’ soms, zo merkten we op onze testwandeling door middeleeuws Amsterdam (‘Het Begin’): lopend vanaf de (eerste) Haarlemmerpoort via allerlei steegjes naar de Oude Kerk in de hoerenbuurt passeerden we op het Damrak de Beurs van Berlage. Een imposant gebouw uit een heel andere tijd, die rond 1900. Opeens vielen ons details op die ons vroeger, in het snelle voorbijgaan ontgaan waren. Een in natuursteen uitgehouwen vrouwenkop boven de artiesteningang bijvoorbeeld, wiens lijf nog horizontaal doorliep over het plafond tot aan de deur: bizar! We kregen een sterke aandrang om rond het hele gebouw te lopen en alle details tot ons te nemen. ‘Loslaten, terug naar Het Begin!’, zo spraken we ons zelf bestraffend toe. En zo geschiedde: we liepen door en vervolgden braaf de route van onze historische Schipper.

De laatste bleek ook af en toe niet zo consequent te zijn, gelukkig maar: op de Nieuwezijdskolk staat hij stil bij het Korenmetershuisje dat toch uit de 17e eeuw stamt en dus weinig met Het Begin te maken heeft gehad. Ja, het blijft moeilijk, die thematisch ingang. Een stad als Amsterdam is zo ongelooflijk rijk aan geschiedenis dat je op elke straathoek wel kan blijven stilstaan en in een gids kan blìjven lezen … tot je helemaal verkild en vernat bent. Nee, als puntje bij paaltje komt geven wij toch de voorkeur aan een thematische stadsgids, hoe klein of groot ook. Die loopt lekker door… ' Vladimir Mars - Wandelkrant te voet